Inovativnim poduzećima do 300 tisuća eura poreznih olakšica

Poduzeća koja će koristiti potporu za istraživanje i razvoj moći će se javiti i za korištenje nepovratnih sredstava iz europskih fondova, ali sve vrste pomoći koje jedan projekt smije koristiti ograničene su na ukupne iznose između 7,5 milijuna i 40 milijuna eura po projektu.

Tvrtke koje ulažu u istraživanje, razvoj i inovacije moći će računati na poreznu olakšicu u vidu umanjenja poreza na dobit za stvarne troškove za istraživanje i razvoj, a maksimalne potpore bit će do 300.000 eura po projektu

Uoči današnje sjednice Vlade na kojoj će se predstaviti novi Zakon o potpori za znanstveno-istraživački rad u gospodarstvu, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić istaknula je kako će potpore voditi jačanju inovacija, odnosno većem izvozu i zapošljavanju.

Porezne olakšice moći će koristiti svi koji nisu u poteškoćama osim primjerice trgovina, kockarnica, skupa industrija koji se obično izuzima, najavila je Dalić.

Priznaju se stvarni troškovi

Poduzeća će moći Ministarstvu gospodarstva prijaviti svoju aktivnost za koju smatraju da je projekt s karakterom znanstveno-istraživačkog rada, a tko će ispuniti uvjete za dobivanje potpore odlučit će stručnjaci koje će za evaluaciju projekata angažirati Ministarstvo.

Znat će mogu li računati na potporu nakon što prijave projekt Ministarstvu i ono provede vrednovanje, odnosno evaluaciju tako prijavljenog projekta u smislu ocjene radi li se tu o znanstveno-istraživačkom projektu ili ne, potom će Ministarstvo izdati potvrdu u kojoj će izreći svoj stav i mišljenje. Ako je ono pozitivno onda će se porezna olakšica ostvarivati temeljem stvarno učinjenih troškova, kao što su troškovi zaposlenih, istraživača, pomoćnog osoblja, tehničara, opreme, amortizacije, nabave te dio općih materijalnih režijskih troškova koji će se moći raspodijeliti s obzirom na to da troše i vodu, struju ...

Potpore moguće do 40 milijuna eura po projektu

Najveći iznos umanjenog poreza na dobit koji se neće platiti je 300.000 eura, odnosno između 50.000 za studije izvodivosti i 300.000 za temeljna istraživanja, a olakšica se tiče umanjenja poreza na dobit, manjeg plaćanja poreza na dobit za one koji se bave istraživanjem i razvojem.

"Oni koji budu koristili ovu olakšicu moći će koristiti i druge potpore koje nudimo za istraživanja i razvoj, a sukladno zakonu i europskim pravilima postoji gornji limit na razinu ukupnih potpora od 40 milijuna eura", kazala je potpredsjednica Vlade.

Poduzeća koja će se javljati za ovu potporu moći će se javiti i za korištenje nepovratnih sredstava iz europskih fondova, ali ukupan iznos svih vrsta pomoći koje jedan projekt smije koristiti  je između 7,5 milijuna i 40 milijuna eura po projektu, pojasnila je Dalić.

Ukupna ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj, i privatna i javna, su manja od jedan posto BDP-a, a europski prosjek je nešto više od dva posto.

"Cilj nam je da se do 2020. ulaganja povećaju na 1,4 posto BDP-a, budući da je povećanje ulaganja, posebno privatnih, nužno radi kvalitetnijeg rasta konkurentnosti, te veće produktivnosti i opstanka poduzeća u tržišnoj borbi s poduzećima koja djeluju u drugim zemljama", kazala je ministrica.

© AUTORSKO PRAVO NOVAC ZA SVE 2017. RAZVOJ I DIZAJN MEDIA4WIN D.O.O.

Search