Potražnja za radnicima veća nego u najboljim godinama prije krize

Lani je slobodnih radnih mjesta bilo čak za trećinu više nego u 2016., poslodavci se lakše odlučuju i na zapošljavanje radnika za stalno, ali nažalost sve više trebaju nekvalificiranu i kvalificiranu radnu snagu.

Mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta (OVI), kojeg je razvio Ekonomski institut, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao, u 2017. godini je porastao za 33 posto u odnosu na 2016., što govori u prilog snažnom oporavku potražnje za radom, objavio je EIZG.

U odnosu na pretkriznu 2007. godinu ukupan broj online oglasa u 2017. bio je viši za 14 posto, što upućuje na to da je potražnja na hrvatskom tržištu rada veća nego i u najboljim godinama prije krize.

Iako su se u online oglasima u 2017. i dalje najviše nudili ugovori na određeno (45 posto svih oglasa), broj oglasa koji nude takve ugovore rastao je nešto sporije u usporedbi s oglasima koji nude zapošljavanje na neodređeno, koji su s 39 posto ukupnih oglasa u 2016. došli na udio od 42 posto u 2017. godini.

Malo radnih mjesta za obrazovane

Osim toga, u protekloj je godini bio primjetan i pad broja oglasa koji nude stručno osposobljavanje, koji su sa šest posto udjela u svim oglasima u 2016. pali na udio od četiri posto u 2017. godini.

"To govori u prilog stabilnom rastu hrvatskog gospodarstva i povoljnim očekivanjima poslovnog sektora za nadolazeće razdoblje s obzirom na to da su poslodavci sve više spremni zapošljavati radnike za stalno, što nije bio slučaj tijekom krize", ističu u Ekonomskom institutu.

Među oglasima u 2017., jednako kao i u 2016., dominirala su zanimanja prodavač, konobar, kuhar, vozač i programer. Potražnja za programerima rasla je, međutim, po najnižoj stopi (od 18 posto) među spomenutim zanimanjima, čime su oglasi u kojima se traže programeri s četvrtog u 2016. pali na peto mjesto najtraženijih zanimanja u prošloj godini.

Sve je izraženija potražnja za radnicima nižih kvalifikacija, o čemu govore i najtraženija zanimanja i tražena razina obrazovanja.

Osim konstantnog rasta potražnje za zaposlenicima sa srednjom stručnom spremom, u 2017. je primjetan poveći porast potražnje za nekvalificiranim (za 56 posto) i polukvalificiranim (za 130 posto) radnicima, dok je potražnja za zaposlenicima s visokom stručnom spremom porasla za manje od četiri posto u odnosu na 2016. godinu.

© AUTORSKO PRAVO NOVAC ZA SVE 2017. RAZVOJ I DIZAJN MEDIA4WIN D.O.O.

Search