Samo trećina domaćih potrošača kupuje online

Od 40 zemalja u korištenju brzog interneta Hrvatska je na zadnjem mjestu, pa nam je potrebna ciljana i osmišljena strategija digitalnog razvoja, upozorila je Ema Culi iz HGK na konferenciji Magros 2017. posvećenoj digitalizaciji u trgovini.

Internet u Hrvatskoj koristi 74 posto građana, dok je prosjek EU 84 posto, a zaostajanje je vidljivo i u tome što od svih korisnika interneta samo njih trećina kupuje online putem.

"Po korištenju interneta iza Hrvatske su Bugarska, Rumunjska i Grčka. U Uniji on line kupuje već više od polovice potrošača (55 posto), istaknula je direktorica Sektora za trgovinu HGK Ema Culi na ovogodišnjoj 29. tradicionalnoj konferenciji Magros 2017. koja je bila posvećena digitalizaciji u trgovini.

"Tek 2,8 posto korisnika interneta u Hrvatskoj koristi brzi internet što je poražavajući podatak i prepreka razvoju digitalne trgovine jer u EU brzi internet koristi 30 posto građana. Od 40 zemalja u korištenju brzog interneta Hrvatska je na zadnjem mjestu", upozorila je Culi i dodala kako je potrebna ciljana osmišljena strategija digitalnog razvoja, a od Vlade se očekuje da napravi iskorak u upotrebi e-računa.

Čeka se šira primjena e-računa

Marija Kulaš, načelnica Sektora za trgovinu i tržište u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, kazala je da primjena e-računa godišnje uštede u EU iznose 64,5 milijarde eura.

Dodala je kako su u Hrvatskoj sva središnja tijela osposobljena za primjenu e-računa, a preuzeta je i eIDAS Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu kojom se  nastoji povećati povjerenje u elektroničke transakcije.

"Pružanje zajedničkog temelja za sigurnu elektroničku interakciju između građana, poduzeća i tijela javne vlasti, jednostavnije i sigurnije transakcije i međusobno prepoznavanje elektroničke identifikacije, koje se temelji na eIDAS Uredbi Hrvatskoj bi trebale donijeti uštede od 1,4 milijarde kuna u petogodišnjem razdoblju", rekla je Kulaš.  

Za informatizaciju osigurano 2,7 milijardi kuna

Državi je za informatizaciju na raspolaganju je 2,7 milijardi kuna, a tim bi se sredstvima, raspodijeljenim u 126 projekata, trebale unaprijediti elektroničke usluge poslovnih subjekata, povećati produktivnost poslovanja i kvalitetu života te uspostaviti kvalitetne veze između građana i državne uprave, rekao je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Što se tiče digitalizacije procesa u trgovini, najveći je izazov, prema ocjeni potpredsjednika HGK za turizam, trgovinu i financije Josipa Zahera, uvođenje i primjena multi-kanalne strategije, uključujući posebno važan odnos trgovine i potrošača. Tako je, na primjer, samo polovica on line kupaca upoznata s pravima potrošača u internetskoj  kupovini.

"Naš je zadatak pomoći trgovini u procesu digitalizacije te raditi na uklanjanju prepreka i utjecati na snažnije korištenje digitalne tehnologije u poslovanju obrta i malih tvrtki", kazao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i istaknuo je kako je uvođenje digitalne ekonomije od važnosti za cijelo gospodarstvo jer online poslovanje je brže, jeftinije i praktičnije.

© AUTORSKO PRAVO NOVAC ZA SVE 2017. RAZVOJ I DIZAJN MEDIA4WIN D.O.O.

Search