Novi krug poreznih promjena: Olakšice samo za djecu, partnere i roditelje

Od 1. siječnja 2018. iz kruga uzdržavanih članova obitelji na koje se pri obračunu poreza na dohodak ostvaruje olakšica brišu se bake, djedovi, unuci, roditelji supružnika, bivši bračni ili životni partner kojemu porezni obveznik plaća alimentaciju te pastorci i pastorke.

A. O. (podaci poznati redakciji) neugodno se iznenadila kada je na Poreznoj upravi saznala da od početka 2018. njezina obitelj gubi poreznu olakšicu, iako se u stvarnom životu malo toga u obitelji promijenilo. Radi se o tročlanoj obitelji, ona je već neko vrijeme nezaposlena, radi samo suprug (to joj je drugi brak), a sin je student.

"Prvi suprug ne plaća alimentaciju, živimo od jedne plaće i naravno da nam olakšica za uzdržavano dijete dobro dođe. Ali, moj drugi suprug nije formalni skrbnik mog sina, to što smo u braku za poreznike ne igra nikakvu ulogu i suprug više neće moći ostvarivati olakšicu za našeg sina", kazala nam je A.O. nezadovoljna što, kako kaže, "država s jedne strane ništa ne čini da prisili neodgovornog biološkog roditelja da plaća alimentaciju, a s druge roditelju koji je to po svim kriterijima, ukida poreznu olakšicu".

U sličnoj situaciji uskoro će se naći brojni građani jer se od početka 2018. jako krug uzdržavanih članova obitelji za koje porezni obveznici mogu ostvariti poreznu olakšicu. Ona će se moći ostvariti samo za djecu, roditelje i supružnike, odnosno partnere. Za ostale punoljetne osobe olakšica će se moći koristiti samo uz dokaz skrbništva.

Sužen krug uzdržavanih članova obitelji

Dodatni uvjet za ostvarivanje olakšica za uzdržavanog punoljetnog člana obitelji jest da oni ostvaruju do 15 tisuća kuna prihoda godišnje. Tako primjerice studenti koji preko studentskog servisa ostvare više od 15 tisuća kuna godišnje, ili im stipendija premaši taj limit, prestaju biti porezna olakšica za svoje roditelje.

Olakšica za uzdržavanog člana iznosi 1.750 kuna i dodaje se osobno odbitku od 3.800 kuna. U slučaju djece olakšica se uvećava za svako iduće, pa za drugo iznosi 2.500, a za treće 3.500 kuna.

Iz kruga uzdržavanih članova obitelji na koje se pri obračunu poreza na dohodak ostvaruje olakšica brišu se bake, djedovi, unuci, roditelji supružnika, bivši bračni ili životni partner kojemu porezni obveznik plaća alimentaciju te pastorci i pastorke.

Sužavanje kruga uzdržavanih članova obitelji za koje se može ostvariti olakšice izglasano je paketu izmjena poreznih zakona krajem prošle godine, s time da primjena počinje 1. siječnja 2018.  Za početak iduće godine najavljeno je i uvođenje elektroničke porezne kartice koja će se moći mijenjati preko sustava e-Građani.

© AUTORSKO PRAVO NOVAC ZA SVE 2017. RAZVOJ I DIZAJN MEDIA4WIN D.O.O.

Search