Police vezane uz investiranje novi trend u životnim osiguranjima

Popularnost klasičnih životnih osiguranja s premijom i dalje opada u Hrvatskoj i čini se da je u pitanju trend koji će se teško promijeniti. Slično se događa i na ostalim europskim tržišta na kojima je politika niskih kamatnih stopa ostavila traga i na osiguravateljnu industriju, pa tamošnja društva sve više police sa štednjom preusmjeravaju na police vezane uz investiranje.

Premija životnih ili rentnih osiguranja, kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, u rujnu ove godine tako je bila za čak 25 posto veća nego u rujnu prošle godine, najnoviji su podaci Hrvatskog ureda za osiguranje.

Istina, popularnost takvih osiguranja je još uvijek relativno mala, bruto premija je dosegnula tek oko 415 milijuna kuna, što je tek šest posto ukupne premije. U strukturi premije životnih osiguranja rentna osiguranja čine gotovo petinu portfelja, ali trend rasta je itekako zamjetan.

"Klasična životno osiguranje za slučaj smrti i za slučaj doživljenja, koje ima štednu komponentu, polako postaju neatraktivno. U ostalim europskim zemljama sve su traženije police povezane s ulaganjem, što od osiguranika traži i određeno preuzimanje rizika", kaže Mladen Gavrančić, predsjednik Uprave OTP Osiguranja, koje će takve police na domaćem tržištu ponuditi početkom iduće godine.

Police povezane s ulaganjem u investicijske fondove, tzv. unit-linked police, obično su vezane uz investicijske fondove različitih ulagačkih profila, a osiguranik mora voditi računa ne samo o željenom prinosu, nego i o riziku koja nose ulaganja u investicijske fondove.

S druge strane, polica nudi "klasične" prednosti životnog osiguranja, kao što porezne prednosti ili isplata osobi koju se direktno odredi, neovisno o procesu nasljeđivanja.

Inače, životna osiguranja s ukupnom bruto premijom od oko 2,2 milijarde kuna u ukupnoj premiji čine gotovo trećinu (31,31 posto). Ove je godine zaustavljen trend pada ugovaranja takvih polica, čemu je vjerojatno pomoglo i to što osiguravajuća društva snižavaju cijene polica prilagođavajući se ekonomskoj snazi građana.

© AUTORSKO PRAVO NOVAC ZA SVE 2017. RAZVOJ I DIZAJN MEDIA4WIN D.O.O.

Search