Danijel Nestić: Ukidanje mirovinskog dodatka je duboko nepravedno

Uplatama od pet posto doprinosa u II. mirovinski stup ne može se nadomjestiti gubitak dodatka od 27 posto koji se isplaćuje umirovljenicima koji su bili osigurani samo u sustavu generacijske solidarnosti. Državni proračun bez ikakvih šokova može podnijeti da se zaštitni dodatak isplaćuje svim umirovljenicima, ističe Danijel Nestić iz Ekonomskog instituta, Zagreb.

Ove godine u mirovinu su počeli odlaziti prvi umirovljenici kojima u izračun mirovina nije uključen dodatak od 27 posto, zbog čega su oni dobili znatno niže mirovine u odnosu na ranije generacije.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić danas je, u radijskoj emisiji HRT-a "A sada Vlada" pojasnio da je riječ o umirovljenicima koji imaju beneficirani radni staž te da je takvih vrlo malo, ove godine 10-ak.

"Sljedeće godine bit će ih 20-ak, no neovisno što ih je malo, Vlada je odgovorna i traži rješenje i za njih, ali i za sve koji dolaze", izjavio je ministar Pavić.

No, problem je gorući jer je se pokazalo da će svi budući umirovljenici koji su rođeni 1962. i kasnije, i koji po sili zakona mirovinske doprinose uplaćuju u oba obvezna mirovinska fonda – 15 posto u I. stup generacijske solidarnosti i pet posto u II. stup individualizirane štednje – imati znatno niže mirovine u odnosu na postojeće umirovljenike koji mirovinu primaju samo iz I. stupa.

Bez dodatka reforma nema smisla

"Jedino pravedno rješenje jest da se svim osiguranicima u I. mirovinskom stupu dade dodatak od 27 posto. Državni proračun to može podnijeti bez ikakvih šokova, a i trebao bi podnijeti jer već sada imamo najniže mirovine u Europi", smatra Danijel Nestić iz Ekonomskog instituta, Zagreb, stručnjak za mirovinski sustav.

Ističe da je smisao mirovinske reforma, kojim je uvedena individualizirana štednja za starost, bio taj da se osiguraju primjerenije, više mirovine, a ne značajno niže u odnosu na stari sustav u kojem se uplaćivalo samo po principu generacijske solidarnosti, za tekuće mirovine.

"Bez tog dodatka cijela mirovinska reforma nema smisla. On je bio uveden kao odgovor na smanjivanje mirovina zbog postupnog prelaska s obračuna na osnovi plaća iz 10 najboljih uzastopnih godina na obračun na temelju plaća iz cijelog radnog vijeka. Postotak dodatka postupno raste s rastom godine umirovljenja i iznosio je od četiri posto za mirovine ostvarene 1999. do 27 posto za mirovine ostvarene 2010. i kasnije", kaže Nestić.

Dodaje kako su svi izračuni pokazali da se uplatama od samo pet posto bruto plaće u II. stup ne može nadomjestiti gubitak dodatka od 27 posto.

Štednja u II. stupu ne može nadomjestiti gubitak dodatka

Nestić osim toga ističe da bi već sada mirovina iz oba stupa za najveći broj osiguranika bila povoljnija uz drugačiji tretman dodatka.

Na primjeru žene koja je u mirovinu otišla 1. siječnja 2016. nakon 36,5 godina radnog staža i uz bruto plaću na razini hrvatskog prosjeka, Nestić je izračunao da bi njezina mirovina, u slučaju da je svih 20 posto doprinosa uplaćivan cijeli radni vijek u I. stup, iznosila 2845 kuna. Da je pet posto doprinosa 14 godina izdvajala u II. stup (dakle, od trenutka kada je uvedena štednja za vlastitu mirovinu), uštedjela bi tek 285 kuna mjesečne mirovine iz tog stupa.

Kako bi se kretala njezina mirovina, s i bez mirovinskog dodatka od 27 posto, možete vidjeti u tablici:

izracun mirovina2 nestic

                                   Izračun: Danijel Nestić, EIZG

U izračun su uzeta stvarna kretanja plaća, stvarni prinosi fondova. Mjesečna mirovina iz II. stupa formirana je na temelju akumuliranih oko 85 tisuća kuna, koliko je žena s prosječnom plaćom mogla uštedjeti tijekom 14 godina štednje u II. Stupu.

Vlada tek traži rješenje

Ministar Pavić kaže da u ministarstvu tek rade izračune, "kako koja generacija odlazi u mirovinu."

"Ne želimo ishitrena i paušalna rješenja jer je riječ o ljudima koji djelomično primaju mirovinu iz I. stupa, djelomično iz II., koji je uveden 2002. i on se za te ljude nije stigao kapitalizirati u velikoj mjeri, stoga postoji zaštitni dodatak od 27 posto", izjavio je ministar Pavić najavljujući da će ministarstvo rada i mirovinskog sustava cjelovito rješenje predstaviti do kraja godine.

"Riješit ćemo probleme u sustavu, neće nitko biti zakinut, ali ne želimo nove nepravilnosti", poručio je ministar Pavić.

© AUTORSKO PRAVO NOVAC ZA SVE 2017. RAZVOJ I DIZAJN MEDIA4WIN D.O.O.

Search