Kod Kuševića privatnici grijehe plaćaju, država se besplatno ispovjeda

"Drugo sam ja", lakonski bi rekla moja pokojna baba baš svaki put kad bi bila ulovljena u kućnom prekršaju kakav nije dopuštala nikom drugom. Bila je riječ o većim ili manjim grijesima koje su apsolutno svi morali okajavati dugo i bolno, poput primjerice ostavljanja vode da kapa iz slavine u kupaonici ili ostavljanje svjetla upaljenog u sobi iz koje si izišao. Uglavnom, meni se nije smjelo dogoditi da slučajno potrgam zastor ili razbijem tanjur, njoj jest. "Drugo sam ja", tako je ona sebe doživljavala pa i kad bi počinila višestruku štetu zaboravivši ključ s unutarnje strane brave ulaznih vrata dok bi se ručak krčkao u kuhinji.

Upravo to babino "Drugo sam ja" prvo je što je meni palo na pamet dok sam pokušavala sebi objasniti način razmišljanja ministra uprave Lovre Kuščevića još uvijek poznatijeg kao "Hvaljen Isus ministar".

Lovrina priča je ona o podacima. Osobnim. U obliku informacije takve podatke možemo smjestiti među najvrijednije robe 21. stoljeća. Europska unija je pak zaključila i odlučila da se odavanje osobnih podataka građana ima strogo kažnjavati.

Primjerice, vjerni ste kupac Konzuma i imate onu njihovu karticu za bodove. Da biste je imali morali ste popuniti formulare i ostaviti kompaniji nekolicinu svojih osobnih podataka. Uglavnom broj mobitela, adresu, e-mail adresu. Vaša banka o vama zna puno više, naravno. Posebno ako vam je dala kredit. Europska Opća uredba o zaštiti osobnih podataka kaže da će ukoliko Konzum ili vaša banka odaju vaše podatke biti rigorozno kažnjeni. Platit će kaznu u visini od 4 posto godišnjeg prihoda, a najviše 20 milijuna eura. Nesretni član uprave vaše banke ili Koznuma osobno bi mogao odgovarati za propust i platiti kaznu i do pola milijuna kuna. Za propust koji bi vjerojatno počinio neki podređeni. Smisao je europske uredbe batinom zvanom "skupa kazna" zaštititi osobne podatke građana. Međutim, u hrvatskom prijedlogu zakona o provedbi te europske opće uredbe ministar Lovro Kušević, vrlo je izvjesno, nije "ubrao" poantu.

Državne tvrtke ne smiju se kažnjavati, privatne moraju biti kažnjene

Kao i gotovo svaki ministar u gotovo svakoj hrvatskoj vladi i ovaj ostavio dojam da nije shvatio dalje od – "kazna", "prihod državnog proračuna", "obračun sa zlim kompanijama u privatnom sektoru" i povukao sebi znak jednakosti sa zaključkom "ja biti popularan". Što je napravio? Pa odlučio je od kazni izuzeti ne samo ona tijela javne vlasti koja se financiraju iz državnog proračuna poput zavoda za mirovinsko ili zdravstveno osiguranje koji raspolažu sa nebrojeno više osjetljivijih osobnih podataka nego je ostavio i put da se od kazni sačuvaju i tvrtke koje obavljaju neke javne ovlasti. Primjerice – Fina.

Dakle, ako iz Fine iscure vaši osobni podaci – nikom ništa. Ili iz HEP-a, Hrvatskih šuma ili Hrvatskih voda. Ili APIS-a. Ako iscure iz Konzuma kazna je 20 milijuna eura.

Kuščevićeva logika prema kojoj su ti izuzeci u redu nije ni malo logična. Ministar je naime zaključio kako je prihod od kazni prihod državnog proračuna pa nema smisla da država sama sebe kažnjava. Jel?

Samo što sva navedena poduzeća ne ostavaruju prihod iz državnog proračuna, samo su tvrtke u državnom vlasništvu. Prihod ostvaruju za usluge ili proizvode državi ili građanima ili ubiru namete po posebnim propisima – od građana i poduzeća. Definitivo se ne mogu poistovjetiti sa onim institucijama države koje sav novac kojim barataju na korist (nažalost i na štetu građana) dobijaju iz državnog proračuna.

Drugo je država, ona je bezgrešna i efikasna

No, Lovro Kuščević ministar u zemlji u kojoj država direktno ili indirektno kontrolira dvije trećine ekonomije je zaključio da će "Drugo sam ja" poput kišobrana proširiti na sve državno što stoji zaštićeno nasuprot svemu privatnom što može biti kažnjeno. Nema ministar s time problema. Treba se, kako je rekao potruditi da se službenike obrazuje kako ne bi kršili europsku uredbu i ako ih se dobro obrazuje – kršenja neće biti. Evo, u među privatnim kompanijama isto se bave obrazovanjem zaposlenih. Imaju i do 20 milijuna eura u obliku kazne motivacije za to obrazovanje. A koji je motiv onih koji su od kazni izuzeti da ne griješe?

Poznata hrvatska bezgrešnost, efikasnost i požrtvovnost državne administracije, birokracije i upravljača državnim kompanijama? Najviši i najbolji standardi čuvanja osobnih podataka u državnim kompanijama kakve ni jedno privatno poduzeće vidjelo nije? Ne, one su samo državne i time zaštićene. Jer država i državno vam mogu svašta, a da ih to ne košta ništa. Bilo bi svakako zanimljivi vidjeti koliko će novca država uložiti u obrazovanje svojih službenika, a koliko će isti posao koštati privatne kompanije. I da parafraziram babu: "Drugo je država".

© AUTORSKO PRAVO NOVAC ZA SVE 2017. RAZVOJ I DIZAJN MEDIA4WIN D.O.O.

Search