GRČ U ŽELUCU: Adris kupio Lekine hotele. I dalje su po veličini treći, a ne vodeći

Adris grupa je, obavijestili su svi mediji početkom ovog tjedna, postala "vodeća hotelska nacionalna kompanija" i to kupnjom hotela tvrtke HUP Zagreb Anđelka Leke. To bi bila sjajna vijest. Samo što se to nije dogodilo.

Adris Grupa jest kupila Lekine hotele, točnije 77 posto kompanije Expertus, većinskog vlasnika kompanije HUP Zagreb najpoznatije po zagrebačkim hotelima Westin i Sheraton, te po hotelskom i turističkom kompleksu u Srebrenom kraj Dubrovnika. Tako je Adris preuzeo kontrolu nad Expertusom koji drži 56 posto udjela u HUP-u Zagreb. Konkretno, kad je riječ o pravu vlasništva Adris je preuzeo 44 posto vlasništva u HUP-u, ali zbog kontrolnog udjela u većinskom vlasniku HUP-a mora, a i želi objaviti javnu ponudu za preuzimanje.

I koliko god bi možda u Rovinju voljeli da se ta nesumnjivo velika akvizicija protumači kao Adrisovo preuzimanje vodeće pozicije u hrvatskom turizmu tu je poziciju brojkama nemoguće opravdati. Trenutačno.

Valamar s blizu 1,5 milijardi kuna prihoda drži tron, a za vratom mu sa sličnim iznosom prihoda puše Lukšić Grupa s nešto manje transparentnim načinom poslovnog izvještavanja, dok je Adris Grupa s najnovijim šopingom i dalje na trećem mjestu s oko 1,3 milijarde kuna godišnjeg prihoda. Jesu li pretekli Lukšiće bit će jasnije nakon završnih izvještaja za lanjsku godinu, ali Valamar pretekli nisu.

Bitka za Istru

Lukšić Grupa s Adrisom je u bitki za Istru, gdje su Adrisova rovinjska Maistra i Lukšićevi od ove godine i formalno spojeni novigradski Istraturist Umag i porečka Plava laguna, oboje na otprilike milijardu kuna godišnjeg prihoda, s tim da su Lukšići u blagom vodstvu dok Valamarova "istarska operacija" u Poreču i Rapcu nosi nešto više od 740 milijuna kuna prihoda. Tko je točno prvi u Istri bit će jasnije također nakon konačnih izvještaja za prošlu godinu.

No, kako ekipa iz Rovinja kojoj je upornost i najveća vrlina silno voli u nečem biti "naj", kad im se akvizicija svede na realnu hvalu tada su postigli sljedeće: imaju najviše hotela s pet zvjezdica u Hrvatskoj. To nikome drugome i nije cilj. Adrisovci su specifični. Vjeruju da od Hrvatske mogu napraviti većinom ekstra luksuznu destinaciju. I spremni su uložiti novac u to koji drugi nisu. Djelomično i zato da parkiraju gotovinu u industriju u kojoj će se povrat čekati dugo i da postanu manje atraktivna meta za preuzimanje sa strane o kojem su glasine i mogućnosti povremeno motivirane međusobnim neslaganjem velikih dioničara Adrisa. No, oni su se do sada nekako uvijek dogovorili.

Bila ona dobra, loša ili zla strategija najvećeg dioničara i predsjednika Uprave Adrisa Ante Vlahovića može se opisati kao "uložiti sve što se uložiti može u Hrvatskoj".

Natjecanje za tron

Drugo, samom kupnjom HUP-a Adris od Leke preuzima poziciju najvećeg zagrebačkog hotelijera. I to su dvije titule "naj" koje se Adrisu mogu pripisati.

Uz to, nakon kupnje dubrovačkog hotela Imperijal sada je i Adris ozbiljnije zagazio na dubrovačko tlo preuzimajući HUP-ov biznis u Srebrenom. S ambicijom da od Keruma preuzmu Hotel Marijan u Splitu definitivno jesu u akciji "preuzimanja trona" na kojem se u posljednje četiri godine dogodile promjene dva puta. Prvi put kad je Lukšić grupa kupila Istraturist Umag i detronizirala Valamar koji se pak akvizicijom Imperijala Rab vratio na prvu poziciju, dok je Adrisov turistički biznis stabilno na trećem mjestu već dulji niz godina.

Natjecanje za turistički tron po veličini za koji će svi tvrditi da ih ne zanima ali se svi vole pohvaliti kad ga zauzmu Adrisovom je kupnjom HUP-a Zagreb postalo uzbudljivije. Pitanje na rovinjskim ulicama pak glasi: "Može li nam turizam donositi dividendu kao duhan nekad?". I na tom odgovoru lomit će se koplja u Adrisu.

© AUTORSKO PRAVO NOVAC ZA SVE 2017. RAZVOJ I DIZAJN MEDIA4WIN D.O.O.

Search