GRČ U ŽELUCU: Petrokemija, priča o gnojivu na kojem sve raste osim profita

Sve počiva na gnojivu. I gnojivo se u hrvatskom gospodarstvu pokazalo prilično otpornim na sve. Ni snijeg, ni bura, ni kiša ne mogu mu ništa. Gnojivo će se u kutinskoj Petrokemiji nesumnjivo proizvoditi na isti način kao što se proizvodi i danas i ako se kojim slučajem dogodi smak Svijeta.

U osvit Nove godine, a tome se ne treba čuditi, opet je zapeo pokušaj privatizacije. Ina se nećka.

Problem Petrokemije već je godinama zapravo isti. Njezinih nešto više od 1700 zaposlenika svakodnevno sudjeluju u proizvodnji gnojiva. Nekad proizvedu više, nekad manje. Nekad prodaju više, nekad manje. Za proizvodnju kupuju prirodni plin. I to im je najveći trošak. Imaju na raspolaganju dva dobavljača. Inu, čiji je Petrokemija nekad bila dio, pa se plin koji Ina proizvodi sam po sebi podrazumijevao. Otvoriš ventil, a ono ide. Proizvedeš gnojivo, prodaš ga i živiš. To što plin treba platiti kompaniji koje si dio (Ina – Petrokemija iz davnih dana), o tome se nije pretežno brinulo kad su i plin i gnojivo bili "narodno dobro". No, od narodnog se dobra odustalo kao koncepta života.

Sva sreća na kapitalizmu pa Petrokemija ima i drugu plinsko dobavljačku opciju. Onu malo čudnu firmu, Prvo plinarsko društvo, koja je zapravo naziv za plin koji se kupuje od ruskog Gazproma. Nevolja s tim drugim dobavljačem je što se plin i njima mora platiti. Cijena plina varira. Za kutinsku je Petrokemiju skuplji nego njihovim konkurentima u Europi zbog visoke cijene transporta. Ali i zbog iznimno nepovoljnih ugovora koje su vodstva Petrokemije lakonski sklapala u ime poduzeća. Trenutačno je na tom polju situacija nešto bolja. Cijena gnojiva također nekad raste, nekad pada. I tako, Petrokemija proizvodi gnojivo. Pa ovisno o cijeni plina i cijeni gnojiva godinu završi s većim ili manjim gubitkom novca.

Kako je Petrokemija propala i to nekoliko puta

Prije četiri godine pokušana je njezina privatizacija koja je propala.

Od tada do danas ta je kompanija nekoliko puta propala. U dokapitalizaciji nakon propasti privatizacije očekivalo se 500 milijuna kuna novog kapitala, međutim svježi novac dala je samo država i skupilo se samo pola.

Novac su nepovratno izgubili i štediše u drugom mirovinskom stupu jer su dokapitalizacijom mirovinski fondovi, koji u njoj više nisu htjeli sudjelovati, ostali bez svojih visokih udjela. Petrokemija proizvodi gnojivo. I nije fleksibilna. Zbog toga što kompanija služi svojim zaposlenicima njima se mora i podrediti. Tako Petrokemija ne može prestati s proizvodnjom kad je plin skup da uštedi. Ona mora raditi stalno. I gubiti novac.

U posljednje tri godine kompanija je više puta praktično pojela svoju vrijednost i stalno je dužna za plin. Dobavljače plina lani je umirila zahvaljujući interventnom kreditu Hrvatske banke za obnovu i razvoj od 200 milijuna kuna. Dug o kojem je riječ stalno se vrti oko milijardu kuna. Bitno je da se njima osigura plin i da proizvode gnojivo. Onako kako oni to rade 50 godina. U nedostatku boljega, jer ako zagrebete u Petrokemiju dublje, aktivirat će se "Stožer za obranu Petrokemije". Nakon njezine ponovne nacionalizacije državnom dokapitalizacijom vlastodršci, bez obzira o čijoj Vladi je riječ, se oslanjaju na "Program restrukturiranja". Napravili su ga tako i za razdoblje od 2014 – 2018. Onda su, kad je prva godina istekla, ustvrdili da nije ispunjen pa su ga pomakli za godinu dana. Godina je istekla, pa su ga pomakli za još godinu dana.

Novi krug potrage za novim vlasnikom

Traži se, naime, novi privatni vlasnik Petrokemije. Po mogućnosti bilo bi dobro da prema aktualnom planu, koji naravno zapinje u ostvarenju, Petrokemiju državi s vrata skinu njezini dobavljači plina.

Prije četiri godine Petrokemiju su htjela i dva direktna konkurenta – austrijski Borealis i češki Agrofert. Danas se Borealis tek tiho spominje uglavnom uz nećkanje. I Ina se nećka. Zapravo je pomalo komično kako je ekipa iz MOL-a koja upravlja Inom poručila da bi oni voljeli da se taj njihov "doprinos" Petrokemiji valorizira u trenutku kad se bude rješavalo pitanje vlasništva nad Inom. Što time zapravo žele reći? Jednostavno je. Neizrečena poruka je puno surovija i glasi: "Ako mi ulijemo novac u nešto što nema predispozicije da stvara novac jer se ne želi i ne može mijenjati i prilagođavati bi li hrvatska država bila toliko dobra da nam u drugom dealu taj novac isplati?". I ta je poruka poštena.

Mirovinci opet u igri

Ono što posebno živcira promatrača priče o Petrokemiji je to što se u kombinaciji njezinog spašavanja ponovno nalaze, gle čuda, mirovinski fondovi. Naprosto je nevjerojatno da bi lideri mirovinskih fondova opet dali novac u Petrokemiju. A u njoj se ništa nije promijenilo niti postoje ikakve realne naznake da će se išta strukturno promijeniti kako bi ona zaista počela stvarati novac na proizvodnji gnojiva. A i zašto bi? Kad im tako dobro ide. Oni proizvedu i prodaju. Potroše više nego što su uprihodili. Ne plate plin ako ne mogu. Smanje temeljni kapital da pokriju gubitke pa ih država dokapitalizira. Opet ne mogu platiti dugove pa im Hrvatska banka za obnovu i razvoj da kredit.

U poslovnim izvješćima bilježe kako novca za investicije u svoju industrijsku obnovu i tržišni razvoj jednostavno nemaju. Okrene se tu oko dvije milijarde kuna godišnje, ali ništa od toga. Osim gnojiva. I gubitaka. "I isplaćenih plaća!", reći će neki dušobrižnik. Točno. Isplaćenih plaća. Za više od 1700 ljudi. Pod cijenu vječnih kredita HBOR-a, možda još pokoje državne dokapitalizacije ili još jedne runde gubitaka mirovinskih fondova drugog stupa? Svejedno. Cijena nije bitna. Gnojivo na kojem sve raste osim profita mora ići dalje.

A čime je to Petrokemija zaslužila, to više nikome nije jasno.

© AUTORSKO PRAVO NOVAC ZA SVE 2017. RAZVOJ I DIZAJN MEDIA4WIN D.O.O.

Search